Förkromning för riktig hållbarhet

Förkromning är en typ av ytbehandling som används till att rostskydda metallprodukter samt ge dem en snygg finish.

Vid framställning av metallprodukter ingår en rad olika processer för att på bästa möjliga sätt ta tillvara metallens egenskaper. En bil eller en hylla behöver bestå av material som är både starkt, tåligt och ser snyggt ut och en av de utmaningar som finns när det gäller metallprodukter är att på olika sätt se till att de inte rostar. Detta görs genom olika typer av ytbehandlingar som kombinerar metallen med andra ämnen. Förkromning är en process där nickel och krom tillsätts till metallytan vilket ger ordentligt skydd och även en attraktiv yta.

Dekorativ krom
Förkromning kan ske på olika stadier under tillverkningen av en metallprodukt, både som förbehandling och efterbehandling och syftar till att ge olika grader av skydd samt en glänsande yta. När man väljer att förkroma och vilken sort beror på vilken typ av produkt man tillverkar, om den kommer användas i inomhusmiljö eller utomhus och vilket utseende man vill uppnå. Metalltråd som används till att trådbocka inredningsdetaljer såsom hyllor förkromas ofta redan på trådstadiet, det vill säga innan hyllan har konstruerats,men för produkter såsom smycken och vissa inredningsdetaljer använder man ofta krom under efterbehandling då syftet är mer som dekoration. Man vill naturligtvis även uppnå ett visst skydd, men det huvudsakliga syftet är att få en snygg glänsande yta. Ofta är kromskiktet många gånger tunnare än en millimeter.

Hårdkrom
För starkare skydd används istället hårdkrom vilket innebär att man ökar på skiktet så att det blir en tjockare beläggning och därmed ännu bättre skydd. Hårdkrom kallas även industrikrom och det är just bland industriprodukter såsom maskiner och motorer där komponenter ofta behöver kraftigare skydd. Hårdkrom ger inte bara extra skydd mot rost utan även mot friktion så det passar för produkter som kommer befinna sig i rörelse och måste utstå tryck, värme och annan yttre påfrestning. En bra egenskap hos krom är att man kan utföra krombehandling även då man ska renovera eller fräscha upp en gammal metallprodukt, och få samma fina resultat som hos en ny produkt.

En kombination av behandlingar
Då en komponent ska beläggas med krom är det viktigt att den genomgår rätt förberedelser. Först och främst måste ytan vara jämn efter tidigare beskärning och behandlingar såsom svarvning. Man kan ytterligare jämna till ytan genom att belägga den med koppar och på så sätt garantera att förkromningen fungerar som den ska. Dessutom föregås ofta förkromning av förnickling som ger extra rostskydd och förfinar ytan. Man kan säga att kromet är en förlängning av nicklet då det förseglar skyddet som nicklet ger upphov till samt ger den spegelblanka yta vi är vana att se hos allt från bilfälgar till vattenkranar och duschmunstycken. Att skapa snygga och hållbara metallprodukter är också en fråga om kostnad och miljö, och de behandlingar som finns för att på bästa sätt skapa välfungerande metallprodukter är utvecklade till att hålla lägsta möjliga pris och värna om miljön, utan att tumma på kvalitén. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)