Sprutlackering för effektivitet

Sprutlackering är en effektiv metod att lackera stora volymer metallprodukter vilket ger skydd, färg och glans.

Lackering är ett sätt att ytbehandla metallprodukter samtidigt som man ger dem en snygg yta och färg. Det finns många olika typer av lackering men för industriell lackering av stora volymer är sprutlackering idealt. Det kräver stor yrkesskicklighet men med rätt kunskap kan man snabbt och säkert lackera många produkter vilket gör detta till en mycket kostnadseffektiv metod.

Varför lackering?
Lackering är ett sätt att skydda metallen och samtidigt göra den snyggare. Det är många metallprodukter idag som man vill ska ha annan yta eller färg än den matta grå ton som metall ursprungligen har. Både bilar och inredning behöver kunna se ut på många olika sätt, och ha alla önskvärda färgnyanser samtidigt som de måste vara slitstarka. Lack kan bestå av många olika ämnen beroende på typ av lack, men oftast är en viktig komponent lösningsmedel som kan vara oljebaserat eller vattenbaserat. Det enda lack som inte innehåller lösningsmedel är pulverlack. Lack kan användas för att ge skydd mot slitage men ofta vill man också ge färg till produkten och då tillsätts helt enkelt pigment till lacklösningen. Lack kan appliceras på olika sätt, ofta lackerar hemmasnickare själva allt från dörrar till skåpluckor med hjälp av pensel. Men för mer avancerade produkter och för stora volymer krävs professionella lackerare i verkstäder, och dessa använder ofta sprutlackering som teknik.

Teknik och valmöjligheter
För att lackeringen ska bli så bra som möjligt och samtidigt ske snabbt krävs både god planering och kunniga lackerare. Vid sprutlackering använder man sig av högtryckssprutor där man sprutar lacket med en viss styrka och med jämna rörelser. Det kräver både teknisk kunskap för att korrekt hantera sprutan samt kunskap om lacklösningar och färgdosering för att få till exakt den nyans som produkten kräver. Dagens industriverkstäder har hjälp av robotar för att effektivisera processen och hantera större arbetsstycken. Men lackering är en precis metod och att få till ett helt jämnt och lagom tjockt lager kräver kompetenta lackerare så till skillnad från många andra moment vid tillverkningen av en metallprodukt kan lackering inte helt automatiseras, utan endast effektiviseras tack vare högtryckssprutor och robotar.

Snyggt resultat
Ytan som ska lackeras måste ofta genomgå förbehandling för att garantera gott resultat. Blästring eller slipning är vanliga förbehandlingar, där ytan jämnas till och förbereds för målning. Om man missar detta viktiga moment kommer även den bästa lackeringen misslyckas. Lacket riskerar att krackelera och ramla av nästan på en gång. Lackering är en metod som används på en rad olika produkter och därför finns det många olika sorters lack som har olika egenskaper. Pulverlack ger både gott skydd och snygg finish, och är dessutom bra för miljön men för att pulvret ska sitta fast ordentligt måste ytan härdas ordentligt efter applicering och alla produkter tål inte sådan hög värme. Så i sådana fall kan en typ av våtlackering användas. Oavsett vilket lack är sprutlackering ett snabbt sätt att applicera det, med mycket gott resultat.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)